Förslag på föreläsningar

Under många år har jag varit runt och haft många olika typer av föreläsningar för olika typer av grupper.

Om du är intresserad av att boka in mig som föreläsare går det bra att kontakta mig för prisförslag.

Förslag på föreläsningar – Göteborgs historia

”Den befästa stadens uppgång och fall”
Historien om Göteborgs försvar, med fokus på murverket, vallgraven och skansarna. Vi reser från 1600-talets militärstad till dagens fåtaliga rester som finns kvar av den befästa staden.

”Därför borde Göteborg snarare kallas ‘Lilla Glasgow’.”
Skotska invandrare har alltsedan grundandet haft stort inflytande på Göteborgs utveckling. Vi får höra berättelser om Carnegie Porter, Keilers park, Robert Dicksons stiftelse och den första fotbollsmatchen som spelades i Göteborg.

”Stadsdelens historia”
Med utgångspunkt i podden Gator och torg i Göteborg kan jag föreläsa om den stadsdel som är av intresser. Jag har tidigare pratat om bl.a. Majorna, Olskroken, Örgryte, Landala, Guldheden, Johanneberg, Bagaregården och Masthugget.

”Jubileumsutställningen 1923”
När Göteborg fyllde 300 år hölls en magnifik jubileumsutställning till vilken bl.a. Liseberg, Konstmuseet och Botaniska trädgården byggdes. Vi får se fina foton och höra fantastiska historier om året 1923 i Göteborg.

Förslag på föreläsningar – Svenska högtider

Vad är svensk kultur egentligen?”
Såklart finns ”svensk kultur”, men kan vi definiera den och hur har den uppstått? Vi går igenom olika aspekter av kultur och hur den svenska ser ut.

”Mickelsmäss – en tradition värd att återupptäcka”
29 oktober infaller mickelsmäss, men det är det nästan ingen som firar längre. Vi får höra den spännande historien om hur en högtid som tidigare var en av de största i Sverige försvinner ur vårt medvetande.

”Hotet mot den svenska julen”
Under senare tid har idén om att den svenska julen är hotad slagit rot på sociala medier. Vi får höra bakgrunden till den svenska julen och om hur den upplevdes som hotad redan för hundra år sedan.

”Julens/Påskens/Midsommars alla traditioner”
Det finns många svenska högtider som firas under året. Vi djupdyker i traditionerna kopplade till jul/påsk/midsommar (eller någon annan högtid som ni är intresserade av).